“Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde Önemli Ölçüde Tehlike Arz Eden İşletme İşletenin Sorumluluğu”
Kitapda; tehlike sorumluluğunun ortaya çıkışı ve tarihsel gelişimi, dayandığı temel ilkeler, tehlike sorumluluğunun yasal dayanakları, tehlike sorumluluğunun uygulanma şartları, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’ nun 71. maddesi‘nde yer alan tehlike sorumluluğuna bağlanan yaptırım ve zamanaşını konuları incelenmiştir.
Hem teoride hem de uygulamada var olan belirsizlikler, örnek ve içtihatlarla somutlaştırılarak, uygulamadaki sorunlara dikkat çekilmiştir. Teoride ileri sürülen görüşler belirlenerek, Türk Borçlar Kanunu’nun temel ilkesi “kusur”, “kusur sorumluluğu”, “kusursuz sorumluluk” konularına açıklık getirilmiştir. Uygulamalar ve öğretiler incelenerek faydalı bir çalışma yapılmıştır.
Gelişen teknoloji dolayısıyla, uygulama alanı sürekli genişleyen tehlike sorumluluğuna ilişkin, TBK madde 71 ‘de yer alan, soyut fakat şartları ve öngördüğü müeyyide bakımından bir o kadar ağır olan “Tehlike Sorumluluğu ve Denkleştirme” başlıklı genel hükmün, hangi esaslara dayanılarak düzenlendiği, bu düzenlemenin arkasında yatan sebeplerin ne olduğu ve ilgili hükmün dogmatik temellerine dair açıklamalar, hükmün uygulanması ve somutlaştırılması araştırılmıştır.
“Önemli Ölçüde Tehlike Arz Eden İşletme İşletenin Sorumluluğu” konusunda değerli bir kaynak olan bu kitabın internet üzerinden satışları da mevcuttur.
Av.Zeynep GÜL YILMAZ