Nau Hall salonunda hazır bulunan kalabalığa ABD’nin coğrafi konumuna imrendiğini söyleyen Tan, “Kuzey’de Kanada, güneyde Meksika ve doğu ve batı yönlerinde iki okyanus. Sizlere imreniyorum,” diye konuştu.
Diğer taraftan Türkiye, sınırlarını istikrarsız Irak, İran ve Suriye ile paylaştığını söyleyen Tan, “Ortadoğu’nun tamamı, Lübnan, Filistin sorunu, Kuzey Afrika, Kafkaslar, Balkanlar, terörizme karşı savaş, Afganistan, enerji güvenliği ve Pakistan. Liste uzayıp gidiyor,” diye konuştu.
Tan, “Virginia’daki Richmond şehrinin Suriye’de olduğunu bir düşünün. Gece yatağınıza girerken dahi korku içerisinde olacaksınız. Bizler, dünyanın en çalkantılı bölgelerinden birinde yaşıyoruz,” diye konuştu.
Türkiye’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlar düşünüp düşünmediğine yönelik bir soruya cevabında Tan, hükümete bağlı güçlerin 8 sekiz aylık süre içerisinde 3500 muhalifi öldürdüğünü ve bu soruya cevap vermenin kolay olmadığını söyledi. Tan, “Suriye yönetimine kendi halkına saldırmamaları ve kapsayıcı ve kucaklayıcı olmaları konusunda güçlü çağrılarda bulunuyoruz. Ankara, bu mesajı Suriye yönetimine iletmek için Washington yönetimiyle çok yakın bir çalışma içerisinde. Ender rastlanır bir şekilde Arap Birliği üyesi ülkeler de geçtiğimiz hafta şiddet uygulamaları nedeniyle Suriye’nin birlikten çıkarılmasını oyladı. Arap Ligi’nin Suriyeli yönetiçileri hiddetlendiren bu hamlesine Türkiye de desteğini açıkladı,” diye konuştu.
Uluslararası toplumun bölgedeki çalkantıya yönelik olarak tek bir ses vermesi gerektiğini söyleyen Tan, Birleşmiş Milletler’i kargaşanın sona erdirilmesine ilişkin bir tasarı geçirmeye çağırdı. Tan, “Suriye’de barış ve istikrardan yanayız. Bu ülkede bir şey olduğunda, bunu ilk hisseden biz oluyoruz,” diye konuştu.
Konuşmasında Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecine de değinden Tan, AB üyeleri Yunanistan ve İtalya’daki kriz nedeniyle Avrupa’da ekonomik istikrarı tehdit eden durumun Türkiye’nin AB üyeliği sürecinden soğutmadığını söyledi. Türk ekonomisinin Çin’den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olduğunu söyleyen Tan, “Yeryüzü üstünde Türkiye’den başka AB’ye çeşitlilik kazandıracak bir ülke daha yok,” diye konuştu.
Türkiye’nin AB’ye katacak bir şeyi olmadığı yönündeki iddialara karşı çıkan Tan, “Bizlerin birliğe katılıp mevcut pastadan kendimize pay alacağımızı düşünüyorlar. Bu doğru değil. Birliğe katılmamızla pasta daha da büyüyecek ve biz de payımızı büyük pastadan alacağız,” diye konuştu.
Türkiye’nin Kuzey Irak’a müdahalesini de savunan Tan, “Vatandaşlarınızın komşu ülkeden kaynaklanan bir saldırıya uğradığını düşünün. Empati yapmaya çalışın. Richmond’un Irak olduğunu ve bazı grupların Charlottesville’a saldırdığını düşünün. Sizler ne hissederdiniz?,” diye konuştu.
İbrahim H. Aydoğan – Turkishny.com